Bejž če uejdeš

Sinoči sem po naključju videla enega od člankov v oddaji Tednik. Lahko le rečem, da me je prispevek več kot spravil v dobro voljo in navdal z novim upanjem v dobro v ljudeh. In kaj sem videla tako posebnega? Za razliko od prikaza vseh pobojev, revščine, bede in nasploh propada celotne družbe in naše ureditve je bil končno na sporedu en pozitiven članek.

Predstavljena je bila skupna prostovoljcev, prijateljev in idealistov iz Pivke in okolice z nenavadnim imenom »Bejž če uejdeš«. Gre za 12 fantov in dekle (zdravnica), ki že nekaj let prostovoljno pomagajo ljudem v nesrečah. Skupina je zelo raznolika, tako po starosti, kot po izobrazbi. Vsem pa je skupno to, da želijo temu svetu nekaj dati, pomagati ljudem v stiski. Njihovi projekti so večinoma povezani z izdelovanjem ostrešij in streh na raznih projektih, od hiš, poškodovanih v potresu v Posočju, pa do bolnišnic in šol po raznih misijonskih krajih v Čilu, Vietnamu, na Slonokoščeni obali,...

Denar za pomoč zbirajo čez leto, pot si plačujejo s svojim denarjem, delajo s svojim orodjem, za plačilo pa dobijo hvaležnost tamkajšnjih ljudi, ki jim njihove akcije pomenijo neverjetne dosežke.

Žalostno pa je, da se skupina raje odpravlja v tujino, ker se v Sloveniji ne more otresti očitkov zavidljivih sosedov, ki tiste, ki so prejeli pomoč raje križajo, kot pa se veselijo z njimi. Čisto v stilu, naj še sosedu krava crkne...

 

Tags:

04 razmišljanja

Komentarji (2) -

Wega , on 17. 04. 2009 09:42:31 Said:

Nisem čisto prepričan da gre v Sloveniji za veliko večjo zavistnost kot drugod. Verjetno je malo takemu prikazu botrovala novinarska navada da poudarjajo stereotipe (takorekoč žanrske zakonitosti)malce pa je seveda tudi res. Vendar bi bil pravi pristop temu dejstvu pristopiti s čisto druge smeri. Najbrž bi veliko pomagalo, če bi skupnost na nek način pritegnili k sodelovanju, tako da bi dobila občutek, da je del dogajanja, ne pa da so "morali" drugi prit pomagat in "jim kazat" kaj je to dobrota. Doslej sem izvedel za kar veliko število spontanih dobrodelnih akcij sosedu v nesreči (povečini požar) kjer so sosedje takoj stopili vkup. Očitno v nekaterih primerih potrebujejo nek iniciator, morda tudi ne vedo kako ali kaj ali pa se celo res kuha kakšna stara zamera. V takih primerih bi bilo morda koristno pristopiti kot nek pobudnik in moderator.

Hana , on 17. 04. 2009 09:52:24 Said:

Drži. Pa še ena podrobnost je bila izpostavljena.
Vsakemu, ki bi odkrito prosil za pomoč, bi z veseljem pomagali.
Vendar tega Mi ne počnemo! Redki so, ki si upajo na glas priznati, da pomoč potrebujejo.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading