Tek

Zame je tek nekaj za sprostitev, nekaj za kondicijo, način hujšanja, način druženja in nekaj za umik /pobeg pred telefoni, ekrani in ostalimi gadgeti. Skratka, same lepe stvari, ki te lahko doletijo.

Zato s sabo ne nosim drugega kot uro štoparico, ki jo ponavadi celo pozabim prižgati. Vendar je to še najmanj. Največja težava je čas, ki si ga je potrebno vzeti. Pripravljen in odmerjen čas. Pripravljen zato, ker moram že prejšnji dan ali pa vsaj nekaj ur prej vedeti, da bom šla na tek in se najesti v neki spodobni uri za kosilo, ne pa ob 17h, ko pridem domov. Če želiva z Alešem teči skupaj, se moramo že dan prej dogovoriti z ostalimi, kdo bo doma pri tamaučku. Ker bi želela teč vsaj dvakrat na teden, sem se morala odreči tudi vadbi pilatesa, ki se je začela v zimskem času.
Glede na vse dogovorjene teke in možnost sodelovanja v E-kipi srčnih, ekipi Krtov ali koornk ekipi, mi družbe pri teku res ne manjka. Super je, ko toliko ljudi teče in prepričana sem, da je to trend zadnjega leta ali dveh, kar se je pokazalo tudi na LM. Udeležba je bila skoraj enkrat večja kot lani.
Hujšanje gre mnogo počasneje kot sem pričakovala. Čeprav se mi zdi, da se obseg pasu zmanjšuje, tehtnica niti slučajno ne kaže navzdol, kvečjemu navzgor. Tolažim se, da je to učinek zmanjševanja maščobe na račun pridobivanja mišične mase. Mišice pa so težje, kajne?
Čedalje lažje tečem in lahko pretečem 10 km, kar je razdalja iz Krtine do Domžal in nazaj. Meni se to zdi super in ne vzdihujem za več, bolje, hitreje. Čeprav bi morala kaj delati tudi na hitrejšem tempu. Naslednji tek, ki nas čaka, je štafetni Barbarin tek v Velenju, kjer se bo teklo na hitrost. Kako teči hitre zaenkrat še ne vem, po Velenju bo marsikaj drugače.

Navsezadnje pa je še en pogoj - vreme. Ne vem kaj me bolj moti, vročina ali mraz, dež me očitno ne moti, glede na izkušnje Sladkih6, pa tudi nekaj krtinskih tekov po dežju je že bilo. Kaj pa mraz? Še vedno ne vem, kako naj se oblečem, da me ne bo preveč zeblo preden se ogrejem in, da ne bo vse z mene teklo, če sem preveč oblečena. Kaj pa pljuča in vdihavanje mrzlega zraka?

Včeraj sva šla z Alešem teči, temperatura okoli nule, ravno je začelo zmrzovati. In danes sem precej polomljena in spet kratke sape. Sedaj čakam in ugotavljam, ali bom preživela brez bolniške? Po mojih prejšnjih dogmah, bi kombinacija potu, hladnega zraka in telesne izčrpanosti morala voditi direktno v posteljo. Sem tokrat močnejša? Je današnje slabše počutje tudi posledica cepljenja proti gripi dva dni nazaj? Morda pa si vse skupaj le domišljam? Vsekakor se veselim sobote in po dolgem času dnevnega teka ob jezeru. Tega ne smem zamuditi.

Tags:

tek

Komentarji (6) -

Vreme , on 27. 11. 2008 17:07:24 Said:

Sam pred leti pozimi nisem tekel. Ni šans, sploh pa ne ob večerih, čez dan sem že skočil na Pohorje in to je bilo vse.

No lani se je pa vse spremenilo, prvič sem tekel tudi čez celo zimo. Kako pa se obleči je pa tako ali tako vedno loterija. Sam sem se držal nekega nenapisanega pravila če so temperature okoli ničle ali nižje, obvezno tekaško spodnje perilo, rokavice in kapo in tako sem zdržal celo zimo brez kakšnih hujših posledic!

Hana , on 28. 11. 2008 13:14:29 Said:

Hvala za koristen namig, čeprav se mi (še)ne sanja, kaj je to tekaško spodnje perilo.

Vreme , on 28. 11. 2008 17:57:07 Said:

Dolge gate in majica ;) Sicer pa kar v športno trgovino, pa ti bo vse jasno!!

sparkica , on 2. 12. 2008 21:06:26 Said:

Ahoj ;)

Oglaša se še ena navdušena tekačica Smile Šele v zimskih pogojih se pokaže zanimiva plat teka Smile Poleti zna tečt vsak, pozimi pa vidiš le malokoga, a je lahko veliko bolj zabavno Smile

Glede oblačil: ključna beseda je "več tanjših plasti".

Priporočam naslednje stvari:
1. Smučarsko spodnje perilo. Zdaj, ko bodo razprodaje, se ga da dobit dokaj ugodno (čeprav je še vedno drago :S). Fino je zato, ker je zelo podobno tekaškemu, mičkeno cenejše, izbira je večja (vsaj zdaj v tem času), je dokaj tanko, a vseeno super toplo, se hitro suši.
2. Nabava tekaškega anoraka, lahko je čisto tanek. Pomemben je le zato, da te ne napiha. Fino je, če ima pod pazduhi zračnike in/ali snemljive rokave. Sama sem recimo investirala v adidasov anorak, ki se mu snamejo rokavi in ima všite odsevnike, tako da lahko tečem tudi ob slabši svetlobi (posebej pomembno za tekanje ob robu ceste, po kateri vozijo avtomobili).
3. Za hudo mrzle dni priporočam tanjši flis-puli. Lahko tekaški/lahko smučarski. Vendar naj ne bo predebel.
4. Ruta za okoli vratu (najboljša je tista, ki je sešita kot cev, dobi se v motorističnih trgovinah ali trgovinah z gorsko opremo)
5. Tekaške rokavice (s flisom ali brez).
6. Kapa ali vsaj trak za ušesa.

A. Za pozno jesen in temperature nad ničlo, meni običajno zadostuje tekaška majica z dolgimi rokavi / smučarska spodnja majica in anorak in ruta. Spodaj običajno blečem kar spodnji del trenerke.

B. Za temperature pod ničlo priporočam smučarksko spodnje perilo in/ali flis ter anorak čez. Če ti postane pretoplo, lahko slečeš flis. Anorak je vsakem primeru priporočljiv. Čeprav se  v njem bolj potiš, te ohranja na toplem in ščiti pred vetrom. Kapa in rokavice so obvezne, prav tako ruta, ki si jo lahko potegneš preko ust in nosu, tako da se zrak segreje, preden ga vdihneš.  Za spodaj si oblečem dolge tekaške hlače (ne nujno zimske), čez pa trenerko. Rokavice naj ne bodo volnene, ker postanejo hudo prevroče. Isto velja za šal, če ga uporabiš namesto rute.

Meni zgornje kombinacije oblačil ustrezajo. Prvih par minutk, preden se zagrejem s hitro hojo ali lahknim tekom, me sicer mičkeno zebe, potem pa je ravno prav toplo Smile Če mi je slučajno prevroče, slečem kakšno plast in jo zavežem okoli pasu.

Anorak naj ima žepe, da lahko spraviš vsaj kakšen robček v njih ;)

Upam, da nisem bila predolga in da bo morda v tem mojem besedičenju kaj uporabnega tudi zate.

Hana , on 2. 12. 2008 22:19:18 Said:

O, hvala. Bom pogledala, kaj se da dobiti pri smučariji. Vsekakor se bo treba pametno obleči. Pogrešam ruto čez usta, rokavic pa prav nič, ker imam ponavadi zelo tople roke.
Še par tekov, pa bom že bolje vedela, kaj mi manjka. Zaenkrat samo izkušnje.

sparkica , on 3. 12. 2008 09:58:34 Said:

Res je, izkušnje so najboljše Smile

A ni fino, ko med tekom škriplje sneg pod podplati? In ko se v snegu vidijo stopinj srn? Smile  

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading