Crocus vernus

Ko prideš iznad gozda in se pogled odpre na Planino, nekaj časa kar ne prideš do sape. Pa ne zaradi upehanosti, ampak zaradi vse lepote, ki se kar naenkrat razprostre pred teboj.

V zadnjem tednu, ko se je sneg dokončno stopil in so ostale samo zaplate na senčnih predelih, so takoj, že prav nestrpno pokukale iz zemlje vijolične glavice znanilk spomladi. Crocus vernus ali pomladanski žafran, nekateri ga zamenjujejo za jesenski podlesek (kar pa nikakor ni ista rastilina), v nekaterih predelih na Dolenjskem in Gorenjskem pa jim pravimo tudi kar uscanke.

Pa še eni rastlini se zelo mudi iz zemlje. Še preden požene listje na drevesih, se tla na določenih mestih v gozdu obarvajo povsem zeleno z okusnimi listi čemaža. Čemaž ali divji česen je izredno okusna rastlina, narezanega lahko uporabimo kot začimbo za vse vrste jedi. Lahko pa ga tudi uporabimo za kuhanje. Okus ima po česnu, le da je bolj blag. Užitna je cela rastlina. Paziti moramo le, da ga ne zamenjamo za šmarnice. Liste imata rastlini neverjetno podobne, vendar so slednji celo strupeni. Jaz sem čemaževih listov nabrala dovolj za opoldansko juho, pa še malce ga bo ostalo za potres po namazih.

Takole sva danes zjutraj ponovno zarana hodila po soncu, ki je spremljajo najino pot na Malo Planino. Pričela sva ob šestih, do Male Planine in Jarškega doma sva potrebovala 2 uri in 20 minut. Tam na obvezen čaj z dodatkom, celo velikonočno potico so nama postregli zraven, nato pa dobro urco nazaj do Primoža, kjer naju je počakal še Stane. Šele po prav prijetnem martinčkanju in kofetkanju na soncu, smo se počasi odpravili domov na kosilo.

 

Tags:

gorska narava

Komentarji (6) -

sparkica , on 12. 04. 2009 20:45:29 Said:

Tole zgleda prav žafransko, pardon, pomladno božansko Smile Če bi vedela, da je tako, bi danes mamo (kot del rojstnodnevnega darila) peljala na Planino.
Tudi čemaževo juho bo enkrat treba poskusiti Smile

Super fotke in upam, da sta se imela prav poletno-pomladansko krasno ;)

Hana , on 13. 04. 2009 04:47:46 Said:

Sparkica; tudi vajin potep proti Primorski je moral že lepo dišat po pomladi. Pri toliko lepote skoraj ne moreš zgrešit, če le nisi popolnoma slep za vse okoli tebe.

Vreme , on 13. 04. 2009 16:36:21 Said:

Vau tista z žafrani pa je več kot odlična, bi bila celo primerna za kakšen koledar ;)

Hana , on 13. 04. 2009 21:08:22 Said:

Morda pa res!

Nartabulš , on 13. 04. 2009 21:12:43 Said:

Čudovite slike !

Si preštela koliko " uscank " je na travniku ?

Hana , on 13. 04. 2009 21:44:27 Said:

Ne, jih ne smeš štet. Tisti ki jih, ponoči moči posteljo. Zato pa imajo tako ime!

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading