Alhambra

2. del

Alhambra (iz arabščine al-hamrâ - rdeča trdnjava) je dvorec mavrskih vladarjev večinoma zgrajen v 14. stoletju, ki je obdan z vrtovi in predstavlja eno najlepših del arabske arhitekture.

 pogled na Alhambro

Alhambra, ki prevladuje nad obzorjem Granade leži ob vznožju gorovja Sierra Nevada, ob sotočju rek Darro in Genil, na nadmorski višini 738 m. Nastal je kot ena zadnjih utrdb pred vdorom kristjanov.

 3.500 visoke gore Sierre Nevade

Alhambra je palača dinastije Nasrid in je del svetovne skupne muslimanske, judovske in krščanske zapuščine, od leta 1984 pod zaščito UNESCA. Je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Španiji.

Število dnevnih obiskovalcev je omejeno na 7.700, vstopnice, ki veljajo samo za določeno uro, pa so za sezono razprodane tudi mesece vnaprej. Za obširnim obzidjem je v ospredju alaczaba - vojaška utrdba, sledi niz prečudovitih palač ter v ozadju El Generalife, prostori za počitek in bujni vrtovi.

 Nasrid Palace

Akvadukti in sistem vodnih kanalov je Alhambro ves čas oskrboval s svežo vodo.



Leta 1238 je pričel z igradnjo Alhambre Muhammad I al-Ahmar.

Leta 1492 je zapustil Alhambro zadnji Nasrid Sultan Muhammad XII.

 motiv zvezde

 arabeske

Od 1492 so tukaj prevladovali katoliški monarhi, Izabela Kastiljska in Ferdinand Drugi Aragonski sta nadaljevala z gradnjo v španski renesansi. Skoraj tristo let kasneje je bila Alhambra zavzeta z Napoleonovimi četami.

Trdnjava Alahambra in Granada na jugu Španije - Več fotografij

<-- 1. del (V španijo gremo!) --> 3.del (Haen)

Tags:

02 potepanja

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading