Plitvice - I. del

by piskec 15. maj 2018 16:00

Prvomajske počitnice v 2017 niso bile namenjene morju, kot je pri nas v navadi za prvega maja. Saj smo razmišljali o morju, a smo se na koncu odločili za nekaj drugega: "pejmo mi na Plitvice!", kjer res že dolgo, doooolgo nismo bili!

Morje bo že počakalo!

V soboto 29.4.2017 smo se tako odpravili proti Plitvicam, počasi in sigurno. Seveda smo morali malo počez, ni šlo povsem direktno. Kar po avtocesti na Bosiljevo, pri Ogulinu pa smo zavili dol z avtoceste in počez čez Oštarije, Plaški in Ličko Jesenico. Cesta je bila super, sicer vedno bolj ozka, a tudi na koncu, skozi samo hosto, povsem ok. Zanimivi kraji, a precej odročni. Par avtomobilov in nič več. Do našega apartmaja smo tako prišli ravno direktno, mimogrede, še pred Plitvicami in to že nekje ob enih. Apartmajev je tam naokrog polno, cene padajo z oddaljenostjo od vhoda v park, povsem znižajo pa se ne nikjer, zato smo za našega za eno nočitev dali kar 522 kun. Ni bil najbolj poceni, bil je pa vsekakor super. Je pa ponudbe ogromno, vsaka druga hiša ima apartmaje.

Seveda mi ne bi bili mi, če ne bi vedno prinesli kaj snega in res, lastica se je prav pridušala, da je bilo še zjutraj na tleh kar nekaj beline. K sreči ga mi nismo bili več deležni, bilo pa je še vedno kar precej mraz.

Zato pa je bilo v apartmaju vroče ko sredi največje zime, dobro so ga ogrevali! A se nismo pritoževali, topline v začetku pomladi vedno manjka! Apartmajček je bil prav super.

Najprej smo seveda planili na hrano, kaj bi drugega!

Z okna pa smo imeli prav lep razgled na Medveđak - točno tja, kamor smo se namenili še isti dan! Da smo lahko pogledali ali je gor še kaj snega...

Ob dveh smo bili že na parkirišču, skoraj čisto sami. Le kje so vsi?! Mi pa vsi veseli in pripravljeni, da letimo v hrib! No, ne ravno vsi, Helena je ravno prebolevala manjšo virozo in je bila kar utrujena, a ji je šlo vseeno dobro!

Ah, zelenila! Vse je bilo res tako presneto zeleno, da so kar oči bolele. Seveda se je fotoaparatu od vseh zelenih odtenkov še dodatno mešalo... Mladini pa tudi.

Vrh Medveđak oštri, za nas skoraj mimogrede. No, kako urico in dvajset, tako kot je tudi napisano. 

Nič nismo hiteli, vreme je držalo, vedno bolj toplo je postajalo, razgledi sicer niso bili kaj dobri, a do Bosne se je nekako videlo. Oz. "s kazalci v zraku so iskali zahod".

Vse klopce naokrog smo našli in seveda tudi povsod obsedeli. V daljavi pa Plitvice, takrat še nismo bili povsem prepričani, a smo se o tem dobro prepričali naslednji dan.

Takole nekako sem posnel našo pot prvega dne. Lepo, hoste so mi vedno pri srcu, sploh take v začetku pomladi, tista zelenila so res nekaj posebnega. Ko je dovolj na voljo, narava pač ne špara.

Le parkingu se nismo mogli izognit, čeprav smo - kot pravi balkanci - seveda poskusili. A so tu doma nam enaki in poznajo že vse finte. Povsod avtomatika, nikogar ne moreš prepričevat (samo po mamo skočim!), še tablico ti prepoznajo! Prvi dan za 3:40h parkiranja 28 kun. Malo smo se še vozili naokoli in iskali kaj prijetnega za kako pivo, pa ni bilo ravno kake velike ponudbe, na koncu, v naši vasi, pa smo zadevo itak zgrešili, nazaj se nam pa ni dalo.

Smo šli pa potem kar v apartma na pivce in na... ja, na hrano, ne?!

Helena je naredila še večerni sprehod, fanta sva visela ne netu, je že bilo kaj posebnega (ja, seveda). Tako pa je vsaj nastala slika našega apartmaja.

Naslednji dan naj bi bili zgodnji - da bomo prehiteli vsaj prvi naval turistov. In res smo se na parking vsi zaspani (no, vsaj jaz) primajali že ob 8:15. Ampak so se turisti že zbirali! Nedelja je pač nedelja!

Vstopnina je bila 110 kun za odrasle, za ta velike fante, ki pa še niso povsem odrasli, pa 55 kun. Vsi so bili nadvse prijazni, na blagajni pa nam k sreči ni bilo treba čakat. Vsi so se šele zbirali in nakazovali kaj šele bo! Tako v tistem trenutku sploh še nismo vedeli, kaj pomeni beseda gneča. In kaj so to turisti!

Že začelo se je prekrasno! V jutranjem sončku.

V začetku samo gledaš, strmiš in se čudiš. Prekrasno.

Ko bi le lahko zajel vse tolmunčke, slapovčke, brzice in vse, kar paše zraven. 

Voda na milijon načinov. Iz vseh smeri, z vseh višin.

Vedno več ljudi je začelo postopat naokrog, med njimi nadvse veliko azijcev. Take slike, kjer na sliki zraven ni še vseh ostalih, so bile že kar umetnost.

V vsak klanec je bilo treba pogledat. Pa čeprav je bilo treba potem še nazaj dol. Tole je bil stari vhod do prvega dela jezer. 

Vse je lepo urejeno, ves les stoji in drži, nič nevzdrževanega.

Po pristanišču smo seveda zavili desno, gremo mi okrog in okrog ob jezeru, malo pa moramo hodit, kajneda!

Pomlad v vsej krasoti.

Voda sicer ni bila pretirano visoka, a vodostaj je bil malce višji, kot je običajno. Skakanje s kamna na kamen smo preživeli suhi.

Mehko, prvo pomladno zelenilo. Oujea.

Kakšna blatna past sem in tja, a bore malo. Tu naokrog, daleč od največje količine turistov, se je še zgodilo, da je kje kaj poti manjkalo.

So pa to eni izrabili, da so kazali svoje sposobnosti.

Kljub krokodilom, ki so samo čakali, kdaj nas pomalicajo!

Huh, tule pa s skakanjem ne bo šlo. Je bilo treba kar malo v hrib in naokrog.

Potem smo pa že bili na koncu jezera in slapovi so se spet počasi začeli!

Tamauček se je res dodobra nafotografiral.

Oznake so čisto ok, zgubit se nikakor ne moreš.

Malo je bilo treba v hrib, se razgledat kje smo in kam še gremo.

Pa še cajt za malco je bil, malcaaaaaa!

Tam na koncu poti, preden obrne nazaj in kjer si na najvišji točki poti, ki vodi okoli jezer, ni bilo prav veliko ljudi. Smo imeli kar lep mir. Več ali manj...

Po malci pa naprej!

Tags: , ,

po svetu

Pingbacks and trackbacks (1)+

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS