F5

Pranja v naši familiji je vedno toliko, da meji na malo proizvodnjo s trekočim trakom. Nikoli, ampak res nikoli se ne konča.

Polnimo koše za perilo, peremo razvrščeno po barvah (2x temno, 1x rdeče, 1x svetlo, 1x belo), obešamo, sušimo v sušilcu, zlagamo in sledi ponoven cikel. Zato nas še toliko bolj prizadene vsakršen izpad tega procesa. Kajti, ko se na gorenjevem pralnem stroju prikaže zloglasno sporočilo F5, to pomeni grob poseg v utečen delovni tok.

Reševanje situacije praviloma sledi v naslednjem vrstnem redu:

1. korak

F5. Prvo opozorilo najprej ignoriram in poženem znova. Žal učinka ni nobenega in čakam domačega mojstra. Ta ponovi moj neuspeli postopek in zmaguje z glavo. Le kaj bi bi lahko bilo?

2. korak

Iščemo servisno knjižico z navodili in opisi napak. Ker je tako pomembna, je shranjena na posebej varovanem mestu, zato jo seveda ne najdemo. Medtem se kupi perila večajo.

3. korak

Seveda, internet. Tam vse piše, tam vse vedo. Preberemo, da je možni vzrok za izpis F5 zamašen filter. Hura, rešitev je torej tukaj.

4. korak

Mojstra izvlečeta filter izpod polnega pralnega stroja. V trenutku je vsa pralnica polna vode. Rešujemo poplavo z vsem, kar nam pride pod roke. Brišemo in sesamo vodo. No, vsaj vodo smo uspeli izprazniti iz bobna. Kupu perila dodamo še mokre brisače.

5. korak

Ogledujemo si izkupiček iz filtra in zadovoljno kimamo z glavo. Ja, to bo to. Koliko let že nimamo več tolarjev? Seveda, sedaj dela samo na evre.

6. korak

Zadovoljno poženemo pranje od začetka in se prepustimo uživanju na kavču.

7. korak

--> glej 1. korak.

8. korak

Zadeva je očitno kompleksnejša. Potrebno bo klicati tehnično pomoč, kar pomeni čas, denar in spet še več časa in denarja. Kup perila že gleda ven iz pralnice. Uvedemo restrikcijo preoblačenja.

9. korak

Po temeljitem ogledu okolice stroja in po sledeh ledu v kotih pralnice (posledica poplave) strokovno ugotovimo, da nam je pralni stroj zmrznil. Zunanja temperatura je -12°C, v pralnici pa le nekaj stopinj več. Cev za odvajanje vode iz pralnega stroja je trda kot kamen. ?!!

10. korak

Sledi urgenca s kaloriferjem. Ogrevamo pralnico do spodobne sobne temperature in glej čudež, pralni stroj ponovno deluje.

 

Tags:

06 digitalno

Komentarji (2) -

Wega , on 15. 01. 2009 11:58:22 Said:

tale F5 je zgleda kar univerzalen. Velja namreč tudi za naš pomivalni stroj čisto druge znamke.

Hana , on 15. 01. 2009 12:40:27 Said:

Ampak v nobenih navodilih te ali one znamke verjetno ne piše, da najprej preveri, da ni voda zmrznila?

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading