Flamingi

6. del

Na najini poti do Almonta sva prečkali tudi reko Rio Tinto, ki se vije do Huelve, kjer je iz ustja reke leta 1492 Cristóbal Colón ali po naše Krištof Kolumb izplul v osvajanje novega sveta.

 Rio Tinto

Almonte me je očaral, sveže pomit z zadnjo ploho je še bolj zaživel v svoji preprostosti.

 Almonte, trg s pomarančami

  iberijski ris

V mestu so ponosni, da imajo v okolici mesta sicer že ogrožene rise, zato so jih izbrali za svoj zaščitni znak.

 sadjar

Ko sem po mestu fotkala zanimiva pročelja stavb, me je pobaral tudi sadjar, če bom fotografirala še njegovo trgovino in od kod prihajava. Za Slovenijo še ni slišal, ko sva povedali, da je to zraven Italije, je takoj vedel, da smo torej nekje pri Romuniji. Saj je po njegovem Italija zraven Romunije.

Pogovor nama je dal misliti o splošni izobrazbi prebivalcev in o njihovi narodnosti. Veliko starejših je še nepismenih, glede na drugačno govorico ljudi v mestu, pa sva sklepali, da je tu tudi veliko Romunov. Navsezadnje dnevno vidimo migrante, ki se z avtobusi prek Slovenije podajajo na delo v Španijo. Verjetno v mestih ni dovolj dela za vse, v kraju, kot je Almonto pa potrebujejo ogromno delovne sile za obdelavo vseh polj v okolici. Že februarja obirajo jagode, pomarančne nasade, da o oljkah ne govorimo.

 obleke z naborki

Kar nekaj trgovin s tradicionalnimi oblekami imajo in skoraj v vsaki prodajajo obleke z bogatimi naborki / volančki, ki jih šivajo ženske v mestu. Njihove cene pa so od 200€ naprej.

Oken ponavadi ne zastirajo z zavesami, odprta imajo tudi predverja, tako sem lahko uživala v pogledu na njihovo tipično špansko keramiko.

 stopnišče v hiši

Za večerjo so nama v majhnem baru pripravili pravo poslastico. Sveže pripravljeni rakci so plavali v izdatno začinjeni omaki iz česna in čilija. Omakco sva pomazali s kruhom in predli od okusne hrane.

 rakci po andaluzijsko

Malce težje je bilo ponoči, saj sem se nevajena take doze pekočih jedi redno obračala v postelji, sicer bi me najbrž kar prežgalo. Ampak, recept za pripravo sem si le zapisala, še jih bomo jedli.





V bližini Almonta se prične ogromen Narodni park Donana, veliko mokrišče na več kot 500 kvadratnih kilometrih, ki je dejansko delta reke Guadalquivir ter mogočne sipine ob atlantski obali, ki se zažirajo in uspešno, del za delom, prekrivajo borove gozdove. Park je del svetovne dediščine Unesca.

 park Donana

Delček parka je urejen in namenjen obiskovalcem izjemno bogatega naravnega okolja, ki nudi pravo zimsko zavetišče večini  ptic selivk iz hladnejših predelov Evrope.



Nedaleč stran pa, kjer se asfaltne ceste končajo, je znamenito staro mestece El Rocio, ki se v tem letnem času kopa v blatnih ulicah.

 El Rocio

El Rocio na binkošti obišče tudi do milijon romarjev iz Andaluzije in turistov iz cele Evrope, da bi se udeležili najpomembnejšega in najbolj barvitega večdnevnega verskega festivala Blanca Paloma. Romanje ima pravi kultni status in sega v trinajsto stoletje, ko je neki kmet v okolici našel čudežni kip Device Marije.

 flamingi

Največja nagrada za vožnjo po blatnem mestu in bežanje pred ploho, pa je bil pogled na flaminge. V jezeru ob mestu El Rocio namreč gnezdi tudi ogromna jata lepih, vendar zelo plašnih flamingov. Čeprav sva se jim približali zelo od daleč, so zaznali najino gibanje in hitro odleteli proč.


<-- 5. del(Španija onkraj)  --> 7.del (Adijo, Andaluzija)

Tags:

02 potepanja

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading