Wardriving

by piskec 27. november 2006 19:21

Nekaj malega sem se naučil od prejšnjič in stvari so kar naenkrat malce bolj jasne. Dobro razlago wardrivinga ponuja wikipedia. Zgleda, da je to povsod bolj hoja na robu in da se tega ni dobro lotevati v širšem obsegu. Naj pojasnim, da moj namen nikakor ni vdiranje v tuja omrežja temveč me je predvsem zanimala gostota wlan dostopnih točk ter kako take podatke spraviti v berljivo obliko.

Ko sem pustil iPaq mašino in se lotil PCja je bilo vse malce lažje. Sicer je za to potrebno kar nekaj kablov ampak kaj čmo...

Netstumbler je pravi odgovor, za winse seveda, logirati zna access pointe in tudi GPS koordinate, seveda z vključenim GPSjem. Ko se navoziš naokoli pa postane gpsvisualizer nepogrešljivo orodje. Pozna namreč tudi Netstumbler datoteke in jih z lahkoto predstavi v takšni obliki:

Tole je seveda slika, rdeče pike so zaščitena wlan omrežja, zelene pike pa prosta oziroma omrežja brez šifiranja. Kar nekaj jih je, kajne? Če se kdo želi poigrati, je tule NS filet, s katerim lahko preko gpsvisualizerja delate vse tisto, kar se pač lahko dela z Google Maps - detaljni prikaz kraja. Seveda točke niso natančno definirane, saj se voziš po cesti in wlan omrežja samo loviš, vendar pa so tam v bližini.

Vse skupaj lahko spraviš celo v tekstovno obliko in s konverterjem GPSBabel pretvoriš v obliko, razumljivo Oziju. Kar sicer ni enako podrobno, je pa na karti!

Tako.

Najbrž me bo zdaj, ko vem, kako zadeva deluje, stvar nehala zanimati... Kot je to navada v naših krajih. Hm.

Sicer pa: tisti, ki ste zeleni, potrudite se, da zaščitite svoja omrežja, če sem že jaz samo "driver", drugi mogoče niso! Če pa puščate svoja omrežja zanalašč odprta, za kar se odloča vedno več ljudi (bandwidth sharing), je pa tako ali tako v redu. Internet naj bi bil vsem dostopna dobrina, lepo bi bilo, ko bi ga lahko uporabljali vsi. Priznam, da sem in tja, ko sem kje na poti, pogledam, kaj se dogaja doma preko katerega od podobnih omrežij... Nič ne hekam, samo malo si "sposodim" pasovne širine.

Da me bodo zdaj, hudimana, še zaprli zaradi tega...

Tags:

tehnika

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS