Telekom Slovenije

by piskec 19. september 2008 07:32

Pol jeze me je že minilo, ampak vseeno ostaja polno vprašanj, na katera najbrž ne bo nihče nikoli odgovoril.

V glavnem, takole je bilo: povezava v svet je crknila 16.9.2008 ob 14:19, ob 16:35 je bilo javljeno na Tehnično pomoč Siola. Potem je bilo še nekaj bing bong-a z elektronskimi sporočili, sem in tja kakšen.

Napaka se je odpravljala do 18.9. do 13:55. Poudariti je potrebno, da se je napaka odpravila po posredovanju kolega, ki je našel nekje v drugi kleti pravo osebo, ki je napako odpravila v minuti, dveh, saj je bil dovolj le oddaljen poseg v centralo.

Nič hudega torej, nobene pokvarjene strojne opreme, nobene poškodovane centrale, nobenih prerezanih žic. Poseg za dve minuti. Mimogrede.

In tukaj meni kar naenkrat ni prav nič jasno.

Kakšna firma je Telekom Slovenije, da si kaj takega privošči? Sicer: saj vsi vemo, kakšen je, saj je popolnoma enako stanje že zadnjih deset, dvajset let. Čisto nič se ni spremenilo, ko kličeš na tehnično pomoč, še vedno čakaš kot bedak, kot bedak pa čakaš tudi tehnike. Nikoli jih ni dovolj, pa kakorkoli obrneš.

Zato je mogoče bolj na mestu vprašanje: zakaj Telekomu uporabniki tako gledamo skozi prste? Bolj kot se delajo norca iz nas, bolj skačemo in bolj smo veseli in bolj tulimo, kako je Telekom dobra firma!

Ja, če ni težav, ni nikakršnega problema. Vse lepo in prav, vsi smo srečni.

Ampak vsi vemo, da težave prej ali slej vedno so. Pridejo. Kar naenkrat skočijo izza vogala. Takrat pa pride do izraza "dobro" in "prijazno" podjetje! Nekdo, ki ti zna pomagat, nekdo, ki se trudi, nekdo, ki je nekaj naredil, da bo lahko take stvari reševal res aktivno.

Odgovor, ki sem ga dobil na poslani e-mail, je prišel čez dobrih 24 ur. Entuziazem! V njem so napisali, da se AKTIVNO ukvarjajo z odpravo napake.

AKTIVNO???

No... o tem govorim. O takšnem odnosu. Najprej čakaš na en samcat odgovor 24 ur. Potem te pa še žalijo kot zadnjega cepca na tem svetu: aktivno! Aktivno! Res, počutil sem se strašansko užaljenega, odgovor za bedake, za polnjenje prostora, za pomiritev živcev. Če bi tak email prišel po petih minutah, bi bilo najbrž vse drugače, tako pa...

Pravzaprav me je takih napak vedno najbolj strah. Takih, katerih odprava terja le minuto ali dve. Vendar padeš v kolesje, iz katerega ne moreš, ven ne splezaš nikakor. Ko pa si enkrat noter, ti preostane le še čakanje, čakanje... Dokler se te nekdo ne usmili, dokler ne prideš na vrsto, ki jo vsi drugi preskakujejo, dokler se ti ne zmeša. 

Poznati tehnično pomoč, direktno kakšnega sistemca za 3rd level support, le TO je tisto, kar šteje! Edino s tem lahko upaš, da boš sploh prišel kam.

Telekom Slovenije je torej tipična slovenska ustanova, ki deluje po dolgo uveljavljenih slovenskih principih. Kakšen kapitalizem neki! Kakšne nove ureditve? Še vedno smo v plemenski skupnosti, v skupnosti, kjer vsi poznajo vse, kjer edino s poznanstvi sploh prideš kam! Ne urejenost, kje pa! Vrste, listki in prijave, to je vse za luzerje, zgube in kretene. Brez veze, to je tam zaradi lepšega!

Priznam: v teh dneh sem o Telekomu razmišljal vse najslabše. Razmišljal sem celo take, da me je bilo kar malce strah. Celo Facebook grupo sem naredil, madona! Vendar tudi danes mislim, da sem imel s svojim razmišljanjem popolnoma prav.

Telekom Slovenije ne bo nikoli dobro podjetje. Je prestar. Je prevelik. Je prežet s svojo miselnostjo o superiornosti. Je prežet z minulim delom. Je prežet do zadnjega delavca z minulo slavo. Z minulo grandioznostjo. Z davno minulo pomembnostjo. In z zdajšnjim monopolom.

Bodite malo večje podjetje in povabite telekomovce na razgovor. V trenutku boste zaznali vse to in še več!

Okostenel mamut se bo moral prečistit od znotraj in zunaj, da bo kdaj prijazno, sijoče podjetje, podjetje, ki bi ga imeli lahko celo radi.

Podjetje, ki živi od novih tehnologij, bi se moralo zavedati te pomembnosti teh - lastnih - tehnologij. Kdo pa se jih bo, če ne ravno tisti, ki nam jih prodajajo?

Ampak NE! Tehniki zaključijo ob 16h. Tehniki ne delajo čez vikend. Bog ne daj, da ti kaj crkne v petek popoldan. Pa-pa vikend.

Pa madona... A internet čez vikend ne dela? Tehnologija deluje le čez delovni teden, čez vikend pa bi morale spletne strani in vse ostalo počivat???

Klicni center je enako pre-zaseden že zadnjih dvajset let, se mi zdi, deset pa sigurno. Še nikoli ni nikomur šinilo v glavo, da bi ta klicni center povečal? Ne? Meni je načeloma vseeno, tudi, če je notri 5000 zaposlenih. Najbrž gresta zanesljivost in uporabnost tehnologij z roko v roki s klicnim centrom. Čim bolj je sistem zanesljiv, tem manj je uporabljen klicni center. In obratno, vsaj meni se tako zdi.

Pri vsem tem dobičku, s katerim se hvalijo na vsa usta, bi bilo to najmanj, kar bi lahko storili.

Še vedno pa mislim, da smo pravzaprav uporabniki sami krivi, da tako podjetje sploh obstaja. Sami smo krivi, ker se mu klanjamo kot ovce. Sami smo krivi, ker se mu preprosto vdinjamo. Na osnovah stare in davno minule slave.

Meni pa je dovolj.

Na vseh področjih dela, tako doma, kot tudi v službi in sploh povsod, se bom poizkušal distancirati od Telekoma Slovenije. V celoti.

Zavedam se, da mi sicer do popolnosti ne bo nikoli uspelo, Telekom je pač prevelik, a svoj del bom opravil do mere, ki jo pač lahko.

Ne bo mi v veselje, nikakor! Vse skupaj me predvsem žalosti.

A nekaj samospoštovanja še imam. In ga mislim še obdržat.

Tags:

tehnika

Komentarji (3) -

Mikec
19. 09. 2008 08:03:02 #

Jaz sem pa ravno zadnje dve leti veliko bolj zadovoljen s SiOL-om, saj ni crknil internet še niti 1x. Včasih je bilo teh problemov veliko več, obenem pa je bila latenca tudi visoka. Jaz iz osebnih izkušenj, pa že nekje 6 let uporablja storitve, bi rekel, da so se precej popravili, saj ni govora več o prezasedenih linijah. Hitrost imam večjo od naročene, ping oz. latence so za adsl zelo nizke, crkuje tudi ne, le še cene bi lahko malo znižali.

piskec
19. 09. 2008 09:05:50 #

Mikec, seveda, saj tudi jaz nisem imel težav. Do zdaj.

Problem je ko enkrat pride do teh težav - kako se firma potem obnaša do tebe. In tukaj sem skočil do neba...

Vreme
19. 09. 2008 13:14:45 #

Saj veš, da je meni crknil modem, ok samo jaz sem tudi na to čakal, več kot 24 ur, pa sem jih spet zagnjavil, ne vem če je to pomagalo, a čez nekaj ur je že bilo vse sodelujoče.

Mi pa je vse skupaj najbolj smešno, ko čakaš pol ure na liniji, da se ti "strokovnjak"oglasi na drugi strani in ti začne pripovedovati, da bi najprej resetirla računalnik... !!!

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS